Geen categorie

Wegwijs in het magazijn

Wie voor het eerst in een magazijn komt, kan behoorlijk onder de indruk zijn van de grootte van de ruimte, de gigantische hoeveelheid voorraad en de efficiëntie van het transport van de goederen. Want in een magazijn is het essentieel om de ruimte zo slim mogelijk te benutten en de logistiek zo soepel mogelijk te laten verlopen. Dat gebeurt bijvoorbeeld door de horizontale ruimte ook te benutten, bijvoorbeeld door pallets op elkaar te stapelen op meerdere verdiepingen. Zo ontstaan er rijen en kolommen van producten die snel te vinden zijn. Iedereen is weleens in Ikea geweest en heeft zelf daar zijn of haar bouwpakket op moeten halen in het magazijn. Het is een gigantische ruimte en in het begin denk je dat je veel tijd kwijt zal zijn aan het vinden van het artikel van jouw keuze, maar toch vind je er snel je weg en kan je naar de kassa om af te rekenen. Naast het efficiënt indelen van de ruimte, zijn in een magazijn de interne transportmiddelen van groot belang om goederen op een makkelijke en veilige manier te verplaatsen. Daarom in deze blog een kennismaking met een belangrijk deel van deze logistieke hulpmiddelen.

De keuze voor een palletwagen

Zoals gezegd worden goederen in een magazijn vaak in pallets opgeslagen. Een pallet is een transporteenheid die bestaat uit een plateau waarop de goederen staan. De plateaus maken het eenvoudig om artikelen in grote aantallen op te slaan en te verplaatsen. Het interne transport gebeurt met pompwagens of vorkheftrucks. De pompwagen wordt ook wel een palletwagen genoemd en is met verschil in draagvermogen, vorklengte en wielen te verkrijgen. Bij de aanschaf van de palletwagen moet dus bepaald worden wat het maximale hefvermogen moet zijn en op welke ondergrond het transportmiddel zich moet verplaatsen. Ook zijn de vorklengte en inrijhoogte van belang. Daarbij moet de koper zich afvragen hoe groot de pallets zijn die verplaatst moeten worden en of de pompwagen bijvoorbeeld heel scherp moet kunnen draaien.

Vergelijk transportmiddelen

Maar pallets en andere soorten ladingen kunnen ook met andere soorten magazijnwagens worden getransporteerd. Voor interne distributie kunnen behalve palletwagens, ook stapelaars, heftafels, steekwagens, dolly’s, plateau- en etagewagens gebruikt worden. Ze hebben allemaal hun eigen voordelen, dus kan er voor elke specifieke situatie het juiste transportmiddel ingezet worden. Daarbij kan het van belang zijn dat het ergonomisch verantwoord in gebruik is. Zeker als het transportmiddel dagelijks wordt gebruikt. Een hoogheffende pompwagen of de pompwagen met weegschaal kan dan uitkomst bieden, omdat deze bij veel repeterende handelingen het werk vergemakkelijken. Zo zie je maar dat er een hele wereld voor je open kan gaan in een magazijn!