Woning

Mechanische ventilatie: wat is het en waarom kies je ervoor?

Een woning kan tegenwoordig op verschillende manieren geventileerd worden. De meest makkelijke manier is om ramen en/of deuren open te zetten. Hierdoor laat je namelijk frisse lucht die rijk is aan zuurstof binnen. Helaas kan een raam en/of deur niet dag en nacht open blijven staan. Gelukkig kun jij jouw woning ook ventileren met behulp van mechanische ventilatie. Maar wat is dit eigenlijk? En waarom kies je voor dit ventilatiesysteem? Dat vertellen wij jou in deze tekst.

Wat is mechanische ventilatie?
Mechanische ventilatie is een systeem dat centraal in jouw woning geplaatst wordt. Vanaf dit centrale punt lopen verschillende kanalen naar één of meerdere ruimtes in huis. Via deze kanalen wordt verse lucht aangevoerd en vochtige, vervuilde lucht afgevoerd. Dit gebeurt volledig automatisch. Grote voordeel hiervan is dat je zelf nooit na hoeft te denken over de ventilatie van bepaalde ruimtes in huis. Indien er een ventilatiekanaal naar de betreffende ruimte loopt, regelt het ventilatiesysteem dit namelijk allemaal voor je.

Kies voor ventilatie met warmteterugwinning
Ben jij je aan het oriënteren op een mechanisch ventilatiesysteem? Dan ontdek je al vrij snel dat er verschillende systemen zijn. De meeste mensen kiezen tegenwoordig voor een systeem dat werkt middels warmteterugwinning (WTW). Kies je voor een WTW unit? Dan is er nauwelijks sprake van warmteverlies. Dit komt doordat een WTW ventilatie de warmte uit de lucht haalt die het afzuigt. Pas wanneer de warmte eruit verdwenen is, wordt het echt afgevoerd naar buiten. Deze teruggewonnen warmte gebruikt de mechanische ventilatie vervolgens weer om de koude lucht van buiten te verwarmen. Er wordt geen koude lucht naar binnen geblazen, waardoor er altijd sprake is van een aangenaam klimaat in huis.

De grootste voordelen op een rijtje
We haalden hierboven al aan dat een WTW unit ervoor zorgt dat koude lucht van buiten verwarmd wordt voordat deze in een ruimte terechtkomt. Daarnaast brengt een mechanisch ventilatiesysteem nog een aantal voordelen met zich mee. Wij zetten ze hier kort voor jou op een rijtje.

Je bespaart energie. De warmte uit de afgevoerde lucht wordt hergebruikt, waardoor jouw cv-ketel niet constant in de weer is met het verwarmen van een ruimte.
– De kans op gezondheidsklachten is kleiner. Er wordt constant zuurstofrijke lucht aangevoerd, waardoor de kans op hoofdpijn minder klein is. Daarnaast word je minder snel moe en blijf je geconcentreerd. Bovendien is de kans op allergieën kleiner, want vervuilde lucht wordt afgevoerd.
– Er is altijd sprake van een aangenaam binnenklimaat. Niet alleen is er voldoende verse lucht aanwezig in een ruimte, ook is de temperatuur altijd aangenaam.

Wat kost mechanische ventilatie?

Na het lezen van de voordelen van een mechanische ventilatie ben je mogelijk enthousiast geraakt. Wil je ook een ventilatiesysteem met warmteterugwinning? Dan vraag jij je waarschijnlijk af hoeveel dit je gaat kosten. Dat hangt van het systeem en de omvang van de installatie af. Wel kunnen wij je vertellen dat de aanschafprijs redelijk hoog is. Laat jij je hier niet door weerhouden? Kies dan voor een WTW. Met een dergelijk systeem verbruik je namelijk minder energie dan met andere systemen voor mechanische ventilatie. Op de korte termijn is een WTW unit duurder dan andere ventilatiesystemen, maar op de lange termijn ben je vaak goedkoper uit.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *